Ambachtelijke koffiebranderij

Ambachtelijke koffiebranderij

Van zodra u een pak Donko’s opendoet, merkt u het verschil al. Het subtiele aroma van onze vers gebrande bonen komt u verleidelijk tegemoet. Wekelijks branden we onze diverse koffies in onze koffiebrander van het jaar 1962.

Onze koffies, selectief en kwalitatief

Bij de aankoop van onze ruwe koffiebonen hanteren wij steeds de strengste criteria. Enkel de beste telers en de beste plantages komen hiervoor in aanmerking. Naast Afrika en Azië, gebeurt het gros van de aanvoer vanuit Centraal en Zuid Amerika. Koffie wordt geproduceerd in de landen van de koffiegordel en liggen tussen de keerkringen. Dit heeft vooral te maken met de ideale klimaatomstandigheden, met de oriëntatie/hoogte van de plantages en met de zorg en betrokkenheid van de plaatselijke koffieboeren. Zo kunnen wij u steeds verzekeren van de beste kwaliteit.

Op kwaliteit gebrand

Na het selecteren, worden de bonen op ambachtelijke wijze gemengd en gebrand in onze familiebranderij. Bij het koffiebranden zijn het de mensen die de machines sturen en niet omgekeerd en dat weet onze meester-koffiebrander als de beste. Wij staan letterlijk en figuurlijk met onze neus op het hele productieproces. De streng geselecteerde bonen worden 12 à 14 minuten lang geroosterd aan 180 tot 220°C, afhankelijk van de samenstelling. Hierbij worden er constant controles uitgevoerd tot het juiste aroma wordt bereikt. Met andere woorden, tot we zelf tevreden zijn met het resultaat en we het waardig achten om het u te laten proeven. Wij willen immers dat u hetzelfde plezier aan koffie beleeft als wij.

Vers product

Wij beschouwen koffie als een vers product. Al onze soorten koffie worden iedere week vers gebrand. Door onze directe levering, garanderen wij een ideale versheid

Na het branden wordt onze koffie onmiddellijk luchtledig verpakt omdat zuurstof en waterdamp het aroma van de koffie afneemt. Dit gebeurt in een speciaal ontworpen verpakking, voorzien van een éénrichtingsventiel. Dit ventiel zorgt ervoor dat er geen lucht in de verpakking kan, maar dat de geproduceerde gassen wel kunnen ontsnappen. Hierdoor ontstaat er geen oxidatie binnenin het pak en blijft onze koffie langer zijn versheid en aroma bewaren.

High-Tech ontmoet Ambacht

Wij hechten veel belang aan onze ambacht, maar hebben ook oog voor de nieuwe hedendaagse technieken.

Zo worden onze koffies op een wetenschappelijke basis “gecupt” ofwel geproefd volgens vaste standaarden. Ons roosterproces wordt digitaal geregistreerd, zo bekomen we voor iedere koffie een geschikt roosterprofiel. Toch houdt onze meester-koffiebrander steeds een oogje in het zeil want geen enkele koffieboon is hetzelfde.

Bean to cup

Ons verhaal eindigt niet bij de gebrande koffiebonen. Wij willen net nog dat stapje extra nemen. Wij beschikken over een ruim assortiment koffiemachines met een eigen ervaren technische dienst. Dit maakt mogelijk dat wij alle herstellingen zelf kunnen oplossen. Door alles binnenshuis te doen bent u zelf niet afhankelijk van een andere hersteller. Regelmatig worden workshops en cursussen georganiseerd. We begeleiden onze horeca-klanten bij het opstellen van hun koffie- en theekaart en training van hun personeel. Wenst u hier ook gebruik van te maken, dan kan u steeds contact met ons openemen.

DONKO’S KOFFIE SHOP
H. Consciencestraat 58-60
8800 Roeselare
Tel. +32 (0)51 20 11 28
E-mail: info@donkos.be
Open van maandag t.e.m. vrijdag
van 9u00 -12u00 en van 13u00 -17u00
Zaterdag en zondag gesloten